Materská kašička obsahuje zo 60 až 70 % vodu, 18 až 45 % bielkovín (niektoré ich frakcie sú podobné bielkovinám krvného séra), 6 až 17 % tukov a 19 až 25 % sacharidov. Mimo to obsahuje puríny, purimidy, enzýmy, z hormónov hlavne neurohormónov – acetylcholín, glykoproteín a proteín so zinkom s gonadotropným účinkom. Materská kašička ďalej obsahuje vitamíny. Najviac je zastúpený vitamín B, C a väčšina vitamínov S-komplexu. Z minerálov sú to železo, draslík, sodík a stopy chrómu, mangánu a niklu. V neposlednom rade ešte biotín a kyseliny pantotenová a listová. Je jediným prírodným zdrojom acetylcholínu.
Ako nás zďaleka najcennejší a najvzácnejšie včelí produkt ovplyvňuje: zvyšujú komplexnú výkonnosť človeka, pôsobí proti vzniku civilizačných chorôb, pôsobí blahodárne na nervový a hormonálny systém človeka, spomaľuje procesy starnutia a pôsobí pozitívne na predlžovanie a kvalitu života, má výraznú antibiotickú schopnosť
Uskladnenie: Včeliu materskú kašičku uchovávame v chladničke pri teplote 0-5°C. Ak ju chceme uchovať na dlhší čas, môžeme ju skladovať aj v mrazničke.
Odporúčané dávkovanie: Maximálnu dennú dávku 2g /približne veľkosť 2 hráškov/ ráno nalačno udržať 1 minútu pod jazykom potom prehľnuť. Užíva sa v 2-3 mesačných kúrach a medzi jednotlivými kúrami sa odporúča zaviesť 30 dňová pauza.